“Met de tips van Wies (55) uit Enschede kan ouder worden best een beetje leuk zijn”

Bron: AD, 5 maart 2020

ENSCHEDE – „We blijven niet langer jong, maar we worden langer oud.” Maar hoe doe je dat, een beetje leuk ouder worden? Wies Verbeek weet raad. Ze vlogt op blow.nl en geeft workshops. De volgende stap is de televisie.

„Ik heb altijd een bovenmatige belangstelling gehad voor hoe je gezond kunt leven, dat vind ik heel interessant”, zegt Wies Verbeek (55) terwijl ze bij Mrs. Brown het gebaksvorkje ferm in een fraai stuk carrotcake zet.

Past dat wel? „Ja hoor”, zegt ze lachend. „Deze taart kan zeker. Daarom noem ik mijn website ook blow.nl: ‘’n Beetje Leuk Ouder Worden’. Ik hou niet van het vingertje heffen en streng zijn. Je moet je er goed bij voelen. Dus daarom deze taart.”

Dit is haar maandelijkse bezoek aan Enschede, haar geboorteplaats. Bij toerbeurt met broers en zussen doet ze in de weekends de mantelzorg voor haar moeder. Fijn, terug in Twente. Weg uit het stressvolle bestaan in Amsterdam, waar ze wel moet zijn, zegt ze. „Daar zitten de mogelijkheden die ik hier niet heb. Maar in Amsterdam mis ik de rust en de natuur van Twente. Gelukkig raak ik mijn Twentse nuchterheid nooit kwijt, een heel prettige eigenschap.”

Scherp

Wies Verbeek vlogt. Ze maakt persoonlijke video’s voor haar eigen platform, je zou haar een 45-plus influencer kunnen noemen. Als journalist gaat ze op onderzoek uit hoe we zo prettig en gezond mogelijk ouder kunnen worden. De onderwerpen lopen uiteen. Van hoe je je botten sterk kunt houden tot hoe je scherp van geest blijft, van video’s over rimpelbehandelingen tot vitamines die je beschermen tegen ouderdomskwalen.

Het gaat om eenvoudige tips. Geen ingewikkeld gedoe, geen advies voor een urenlang bezoek aan de sportschool. „De mensen moeten denken: zo zou ik het ook kunnen.” Bijvoorbeeld. Op één been staan. ,,Probeer dat maar eens met de ogen dicht. Balans zegt veel over je leeftijd. Als je je balans traint, blijf je fitter. Wat let je om je tanden poetsen terwijl je op één been staat?” Valt in ieder geval minder op dan wat ze zelf ook wel doet: oefeningen in het openbaar. ,,Als ik op de trein sta te wachten doe ik evenwichtsoefeningen. Sta ik daar op één been, ja. Ik zie de mensen wel denken: die spoort niet. Maar ik heb wel mooi mijn gym gehad.”

Laatbloeier

Ze is een laatbloeier, dat zal het zijn. Na een studie Communicatie werd ze televisieproducer. Komt haar nu goed van pas, maar pas op haar 38ste wist ze wat ze wilde: de journalistiek in. Ze kon stagiaire worden bij Margriet. Waarna tal van bladen en glossy’s volgden. Marie Claire, Libelle, Nouveau, vaak als redactiechef naast Claudia Straatmans, uit Groenlo.

„Ik vind het leuk om dingen te doen die bij mijn eigen leeftijd passen, bij mijn leven, bij mijn doelgroep. Ik merk dat ik dit eigenlijk de leukste leeftijd vind die ik tot nu toe heb gehad. Je kunt meer, weet meer, durft meer. Toen ik dertig was, was ik nog zoekende. Ik had ook nog geen man. Mensen vond het raar dat ik geen vriend had. Waarom kreeg ik die pas op mijn 38ste? Ik ging in therapie. Om te zoeken wie ik was en wat ik wilde. Nu heb ik al die vraagtekens niet meer, dat is zo fijn van ouder worden. Je weet beter wat je wilt en wie je bent.”

Fitter dan ooit

Als vijftiger, zegt ze, voelt ze zich fitter dan ooit. „En dan zou het zo fijn zijn als ik de dingen die ik nu doe ook over twintig jaar nog kan doen. Zo is het idee ontstaan voor blow.nl.”

Een paar regels. „Geen ziektes of kwalen, alles in het positieve. Ik houd niet van het woord anti-aging. Het heeft geen zin tegen veroudering te zijn. Ouder worden, daar kunnen we niks aan doen. Het gaat erom hoe je een beetje leuk ouder wordt.”

En dat lukt met de bekende kleine dingen. „Je kunt je leven met 20 procent verlengen door te wandelen, niet te roken, gezond te eten en niet te veel te drinken. Welk medicijn kan daar tegenop? Dus het zit allemaal in jezelf. Maar ik zal nooit zeggen: zo hoort het, zo moet het.”

Stress

Ook al omdat ze geen heilige is op dit terrein. „Ik ben zelf geen ideaal voorbeeld. Als het gaat om gezond leven heb ik twee negatieve punten. Ik drink te veel en ik stress te veel. Stress is een van de grootste factoren die je doen verouderen.”

De naam Arie Boomsma valt, de afgetrainde sportschooleigenaar en tv-persoonlijkheid. „Een strak getraind lichaam met een sixpack is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor de meeste mensen is het niet haalbaar om elke dag naar de sportschool te gaan en een heel precies afgepast dieet te volgen. Het gaat mij om adviezen die makkelijk en toegankelijk zijn.”

En passant geeft ze een handzame tip: „Witlof is goed voor je darmen.”

De volgende stap voor Wies Verbeek is een podcast die ze maakt voor AvroTros, samen met Jaap Jongbloed. Ook over een lekker lang en gelukkig leven. En wie weet volgt televisie. Ze schuift graag aan als healthy aging expert. „Een eigen BLOW-programma lijkt mij ook wel wat. In ieder geval ben ik voorlopig nog niet klaar. Werken houdt me jong.”

Deel Mettu via whatsapp of via de mail

Bericht delen