Elske Fekkes - Mettu regio Zuid-Friesland / Noordoostpolder

‘Ik wil mensen héél graag helpen.’

Dit is het verhaal van Elske van Thuisservice Mettu die mensen ondersteunt in de dagelijkse activiteiten. Een verhaal over hoe zij begon, over wat haar drijft, en hoe zij de toekomst ziet van de mantelzorg.

Mettu
Mettu geeft persoonlijke aandacht, hulp -en zorg aan huis, of op pad wanneer (oudere) mensen dit zó nodig hebben. Een soort thuishulp. Elske: “Wij hebben ondersteuners die dit met passie voor de medemens doen. Een mantelzorger die familie en vrienden ontlast en die er een paar uurtjes met volledige aandacht is bij de mensen thuis. Zo moet je onze zorg zien”.

Ontstaan
Elske weet waar ze over praat. Ze heeft genoeg gezien, in haar eigen omgeving en in het werk. Elske heeft in de thuiszorg gewerkt als verpleegkundige. “Ik kon niet de échte aandacht geven aan mijn cliënten, terwijl oprechte aandacht zoveel brengt. Ik ben ervan overtuigd dat echte, warme betrokkenheid in een herstel van ziekte hét verschil kan maken. Ook een gevoel van eenzaamheid kan sterk worden verminderd door structurele aandacht.”

Motivatie
Met de motivatie van Elske zit het wel goed. Het zelf meemaken en zien zorgt er dus voor dat je de noodzaak gaat voelen. “Het is waanzinnig interessant omdat je voelt dat je wat betekent voor de mensen die dit individueel en de maatschappij als geheel raakt. Ook omdat eenzaamheid een maatschappelijk probleem is dat de komende jaren alleen maar groter wordt.”

Toekomst van de Mantelzorg
Veel mantelzorgers die voor een langere tijd ondersteuning geven, hebben het zwaar. Want héél veel mensen hebben naast deze zorg nog een baan en een gezin. “De tijden zijn zó veranderd.” vertelt Elske. “Vroeger woonden mijn pake en beppe (opa en oma) in dezelfde straat en kon mijn moeder voor ze zorgen”. Nu hebben mensen in een gezin vaak allebei een baan, wonen ze ver weg van de ouders en is er veel minder tijd. “We hopen dat we met onze thuisservice de zorg voor ouders, buren en vrienden een stukje kunnen overnemen van de mantelzorgers. Zodat je gewoon een kopje thee kunt komen drinken bij je geliefden zonder dat er van alles moet gebeuren en je er écht voor elkaar bent.

Deel Mettu via whatsapp of via de mail

Bericht delen