Mettu hart

Zorg ouderen doodlopende weg: ‘Systeem moet om’

Nederlanders worden steeds ouder: over tien jaar zullen er bijna 400.000 méér 80-plussers zijn dan nu. Daardoor zullen ook de zorgkosten flink gaan stijgen. RTL Nieuws besprak de stijgende kosten met vier zorgbestuurders: "We zullen steeds meer zelf op moeten zien te lossen."

Bron: RTL Nieuws 12 januari 2020

Een groot probleem zit hem in het personeelstekort, zegt Jeroen van den Oever, van thuiszorgorganisatie Fundis. “We zitten op dit moment op een doodlopende weg als het gaat om de ouderenzorg. De kosten gaan flink stijgen als we niks doen. Maar het probleem is dat de handjes er niet zijn om de feitelijke zorg te leveren. We hebben nu al een groot tekort aan mensen, en die arbeidsmarkt blijft de komende 10, 15 jaar hetzelfde. Ondertussen gaat de vraag verdubbelen.”

Toch zijn de bestuurders optimistisch. Zo zegt Wim van Harten, de directeur van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem: “Wij zullen meer geld aan onze zorg moeten uitgeven, maar er is op zich geen enkele reden om aan te nemen dat wij dat als land niet zouden kunnen betalen.”

Zorgbestuurders: we zullen zelf voor onze ouderen moeten zorgen

Komt het dan vanzelf goed? Nou, nee, zegt Aad de Groot, directeur van verzekeraar DSW: “Het zou verkeerd zijn als wij nu achteroverleunen en denken dat alles vanzelf wel goed komt. Het probleem vraagt beleidsmatige keuzes, het vraagt goed beleid, het vraagt visie op hoe de zorg er in de toekomst uit gaat zien. Als dat niet gebeurt, dan loopt het systeem helemaal vast.”

Flinke stijging door oudere bevolking

De Nederlandse zorg wordt steeds duurder, en dat komt door een groot deel door het ouder worden van de bevolking. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek cijfers van de verzekeraars over zorgkosten, en maakte op basis van deze cijfers een prognose voor de toekomst.

Uit die prognose blijkt dat deze kosten puur op basis van de vergrijzing met zo’n 5 miljard zullen stijgen tot 2029. De helft van deze stijging komt door de toename van het aantal 80-plussers.

In werkelijkheid stijgen de zorgkosten nog meer. Langdurige zorg, zoals verpleging, zit namelijk niet in de cijfers van de verzekeraars. Ook is er geen rekening gehouden met duurdere medicijnen en behandelingen.

Over tien jaar zal twintig procent van de zorgkosten gemaakt worden door 80-plussers. Dat is veel, want die ouderen vormen maar zes procent van de bevolking.

Knieoperatie op je negentigste

De zorg zal heel anders georganiseerd moeten gaan worden, stellen de bestuurders. Die is nu behoorlijk ingewikkeld, en daardoor duur. Ouderen komen bijvoorbeeld vaak in het ziekenhuis terecht, omdat ze geen andere hulp kunnen vinden, stelt Van den Oever: “We moeten de zorg echt anders gaan organiseren. We moeten voorkomen dat mensen met relatief moeilijke problemen in het ziekenhuis terecht komen, terwijl het ziekenhuis daar relatief weinig aan kan doen.”

Ook worden er nog te vaak onnodige behandelingen uitgevoerd. Zo zegt De Groot: “Ik heb dat in mijn eigen omgeving meegemaakt met mijn schoonmoeder, die is negentig en daar werd nog aan gevraagd of ze een nieuwe knie wilde hebben. Gelukkig heeft ze zelf nee gezegd, maar eigenlijk vind ik het van de zotte dat mensen die negentig jaar oud zijn, die al heel beperkt mobiel zijn, zo’n operatie krijgen aangeboden.”

 
Zorg voor vrienden en familie

Ouderen zullen ook meer zelf moeten regelen, verwacht de directeur van het Zwolse Isala Ziekenhuis, Rob Dillmann: “Ouderen zullen langer thuis blijven wonen, en dus ook meer ondersteuning nodig hebben. Ze zullen zelf bijvoorbeeld voor een gezonde levensstijl moeten zorgen, en in een huis moeten wonen waarin ze oud kunnen worden. Ook van de rest van de bevolking zal meer gevraagd worden. In de vorm van meer mantelzorg, of hogere premies.”

Ook Jeroen van den Oever verwacht dat ouderen vaker bij vrienden en familie zullen moeten aankloppen: “Ik denk dat we ook pijnlijke keuzes moeten maken in de manier waarop we met elkaar omgaan in Nederland. We zijn nog heel erg gewend dat de overheid allerlei dingen regelt. Met name in de thuissituatie zal dat in afnemende mate nog geboden kunnen worden. Dus we moeten het erover hebben wat de verzorgingsstaat kan regelen en wat we in de wijk, met familie en anderen, moeten zien op te lossen.”

“Ga op tijd wonen in een woning waar je nog heel oud kunt worden”, zegt Van den Oever. “Veel mensen doen dat veel te laat. En het tweede is: zorg heel goed voor je vrienden en je familie. Zorg dat je een netwerk hebt, zorg dat je veel contact hebt met anderen, want dat heb je nog hard nodig op het moment dat je ouder wordt.”

Deel Mettu via whatsapp of via de mail

Bericht delen